ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Контактні лінзи і діти: з якого віку можна носити лінзи?

Контактні лінзи і діти: з якого віку можна носити лінзи? - linza.com.ua

Життя дітей і підлітків - це постійний рух: біг, стрибки, лазіння по деревах, катання з гірки, танці ... Навіть якщо ваша дитина не відвідує якусь спортивну секцію і не бере участі в змаганнях, постійний рух і навіть перевищення швидкості (якщо можна так назвати дитячі ігри-догонялки) вимагають максимального фокусування і комфорту. Саме тому батькам, діти яких мають проблеми із зором, доводиться задуматися про контактні лінзи, як про основний спосіб корекції зору. Якщо ви зважилися на такий відповідальний крок і ваша дитина цілком самостійно може доглядати за своїми лінзами, не відмовляйтеся повністю від окулярів, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і купуйте лінзи тільки за рецептом.

З якого віку можна носити лінзи

Якщо говорити про конкретну цифру, то її немає, лінзи призначають навіть дітям першого року життя. Проте чим «молодший» власник контактних лінз, тим частіше можуть виникнути проблеми. Пояснюється це досить просто: дитина молодшого шкільного віку може як забути про правила по догляду за виробами, так і не до кінця усвідомлювати поняття «особиста гігієна», тому в таких випадках батькам необхідно строго контролювати процес знімання-одягання і догляду за лінзами. Зі скількох років можна починати носити лінзи залежить від кожного конкретного випадку, і приймає це рішення офтальмолог спільно з батьками.

У деяких випадках без лінз не обійтися: при високих ступенях короткозорості і далекозорості, астигматизмі, при великій різниці діоптрій на правому і лівому очах, при косоокості. Хімічні та термальні опіки лікують медичними лінзами для склери і іншими способами.

У питаннях безпеки і комфорту лікарі одностайні: одноденні контактні лінзи не тільки попереджають інфекційні ускладнення, а й максимально прості у використанні: вони не потребують розчинівконтейнерів і взагалі в будь-якого догляду. Вранці дитина їх одягає, а ввечері знімає і викидає.

Американський експеримент

Якщо ви сумніваєтеся, купувати лінзи своїй дитині або ж залишити його в окулярах, ознайомтеся з одним з наукових досліджень на цю тему. Пару років тому, коли контактні лінзи набували свою популярність, американські вчені провели експеримент в декількох загальноосвітніх школах і були просто шоковані результатом. Діти, які носили окуляри тривалий час, після переходу на контактні лінзи відчували себе набагато впевненіше, у них піднялася самооцінка (особливо у дівчаток), успішність в школі і покращилися відносини з однокласниками.

Якщо ваші діти активно займаються танцями або спортивними секціями, знижений периферичний зір, можливість травми і ймовірність падіння очок з перенісся робить їх не найкращими помічниками корекції зору. Ще один істотний мінус очок - це їх втрата і поломка, через яку батькам знову і знову доводиться повертатися в салон оптики за новими виробами. Якщо ваша дитина буде носити лінзи, турбуватись про те, що вони випадуть або їх розчавлять під час командної гри (волейбол, баскетбол, футбол) вам не доведеться.

М'які лінзи і спорт

Ваша дитина відвідує спортивну секцію або танці, і контактні лінзи купуються спеціально для цієї мети? Зверніть увагу на м'який матеріал силікон-гідрогель, який легко надівається, знімається, має «дихаючі» властивості і є максимально комфортним для очей. В ідеалі лінзи для занять теж повинні бути одноденними. Їх можна викидати після кожного використання і вони максимально безпечні для очей.

Якщо ви вже вирішили, що ваша дитина буде носити контактні лінзи, не забувайте про правила безпеки і купуйте вироби тільки в перевірених салонах оптики або інтернет-магазинах і обов'язково показуйте свою дитину офтальмолога як мінімум раз на півроку.

Кольорові лінзи і діти


Часто підлітки замислюються про зміну кольору очей і хочуть спробувати кольорові контактні лінзи без діоптрій, карнавальні лінзи для костюмованих вечірок. Якщо немає серйозних приписів, купити дівчинці або хлопчикові лінзи, що міняють колір очей, для самовираження - не проблема. Однак необхідно особливу увагу приділяти догляду за ними, а головне вчасно знімати і одягати, адже режим носіння кольорових МКЛ набагато коротше - до 6 годин, а більшість карнавальних лінз - до 2 годин.


У будь-якому випадку замовляти і носити кольорові лінзи (навіть без діоптрій) можна лише після консультації офтальмолога.

Схожі статті

Більше новин